Kampfiksingssaken i Norge kategorisert som grovt bedrageri

Den såkalte kampfiksingssaken i Norge dreier seg om to kamper i andredivisjon sommeren 2012. Follo tapte overraskende mot Østsiden med resultatet 3-4, etter at Follo ledet 3-0 til godt ut i andre omgang.

Follo mottok et anonymt tips om at kampen kunne ha vært manipulert noen dager senere. Samme dag som Follo tapte for Østsiden, tapte Asker mot Frigg 1-7. Dette var tre dager etter at Asker danket ut Stabæk, et eliteserielag, fra cupen.

De innblandede var tre svensker, to fotballspillere og en 43 år gammel mann som ble mistenkt for å ha bestukket spillerne. Bestikkelsene skal ha kommet opp i 200 000 kroner. Utredningen pågikk i over to år etter at politiet på et tidlig tidspunkt mistenkte at kuppet ble styrt fra Sverige.

Maksstraffen for grov korrupsjon av dette slaget er på ti år, og totalt tolv personer ble tiltalt for grov korrupsjon og grovt bedrageri. Antallet ble senere redusert til sju personer. Grov bedrageri gir opp til seks års fengsel.

Etterforskningen førte til at søkelyset ble rettet mot gamblermiljøet i Sverige i 2012 med påfølgende pågripelser. To av de tiltalte spilte for 80 000 kroner på kampene hos Norsk Tipping.

Tippekommisjonær varetekstfengslet

I juli 2012 ble en tippekommisjonær også varetekstfengslet rett etter at saken kom opp i dagen. Han ble løslatt kort tid etterpå, men er fortsatt siktet for mulig grovt bedrageri av Norsk Tipping.

Tiltak er viktig

Resultatmanipulering er alvorlig og noe av det verste som kan ramme fotballen.

I etterpåklokskapens lys innrømmer Norges Idrettsforbund at Norge kom for sent på banen med tiltak mot kampfiksing. Danmark blir derimot fremhevet som et forbilde, da danskene har innført både eget lovverk og en alarmtelefon som tiltak for å hindre manipulering av resultater.

Korrupsjonseksperter, sportsministre fra EU og Europol understreket vekten av at alle land må sette i gang tiltak før idretten mister troverdighet.

- I følge politiet skal den ene av de mistenkte bakmennene ha reist til Stockholm i 2013 for å satse en halv million kroner på fire kamper. Gevinsten ville ha blitt på over ti millioner. Men dette opplegget sprakk, da det ble fattet mistanke. Det forteller litt om omfanget i denne saken, sier Jens Littorin.